Kuchnia

Przepisy

Quiche w wersji light. Bez mąki, na cieście z kalafiora. Porcja poniżej 300 kcal

Składniki na jedno quiche (1044kcal):


Spód (338kcal):

325g kalafiora (połowa średniego) przygotowanie dania trochę trwa, więc ja ugotowałam całego kalafiora, a połowę, która była "niepotrzebna" zjadłam w międzyczasie ;)
1 jajko
30g orzeszków ziemnych niesolonych
sól czosnkowa, oregano
Miksujemy wszystkie składniki, ja użyłam blendera ręcznego, ale orzechy mielimy ostrożnie, bo chcą fruwać po całej kuchni :)
Wylewamy na formę do tarty i rozprowadzamy, ciasto jest rzadkie, nie ma się co martwić (u mnie silikonowa 27cm, jednak trochę za duża, polecam tak z 21cm)
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach (u mnie góra+dół)
Wyjmujemy z piekarnika, ale go nie wyłączamy
Farsz (706kcal):
200g fety light (u mnie całe opakowanie Fellada light)
3 jajka
2 białka (miały być 3 białka i 2 jajka, ale jedno żółtko wpadło przypadkiem :))
150g szpinaku świeżego
80g papryki zielonej
70g papryki czerwonej
85g pomidora (u mnie jeden mały)
5 listków świeżej bazylii
ząbek czosnku
przyprawy: oregano, papryka słodka, szczypta pieprzu
Fetę, jajka, białka, przyprawy i bazylię miksujemy
Szpinak podduszamy z czonskiem, aż liście zmiękną
Na podpieczony, wyjęty z piekarnika spód nakładamy szpinak, następnie warzywa (tak naprawdę mogą być dowolne)
Zalewamy całość masą jajeczną, ja na sam koniec położyłam jeszcze pomidora
Pieczemy jeszcze przez jakieś 45minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation