Kuchnia

Aromatyczna kawa i czekolada

Deser kawowo-czekoladowy - Ewelosa

Składniki:

10 dkg dobrej jakości gorzkiej czekolady - ja dałam 90 %
125 g serka marscapone
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki schłodzonej mocnej kawy Tchibo
150 ml śmietanki kremówki - ja dałam 200 ml i odłożyłam sobie z tego do dekoracji
3 łyżki krokantu lub starta czekolada do posypania

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Lekko studzimy. Serek marscapone ubijamy z cukrem pudrem na gładka masę. Wciąż ubijając dodajemy espresso oraz czekoladę. W osobnej miseczce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywną masę a następnie łączymy z musem czekoladowo-kawowym. Nakładamy mus do filiżanek lub szklaneczek albo nawet do kieliszków do martini. Schładzamy przez noc w lodówce. Przed podaniem dekorujemy mus bitą śmietaną i posypujemy krokantem lub tartą czekladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation