Kuchnia

Ciastka i słodkości

oreo
(na 30 ciastek)

ciasto:
230 g masła miękkiego
250 g cukru
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g mąki
60 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

nadzienie:
115 g miękkiego masła
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
375 g cukru pudru

Miksujemy masło i cukier do uzyskania puszystej masy ciasta. Dodajemy jajo i wanilię, ubijamy.
W międzyczasie łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodajemy suche składniki do kremowej masy, ubijając na małej prędkości.
Dzielimy ciasto na pół, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej godz.
Gdy ciasto jest schłodzone, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wałkujemy ciasto, podsypując lekko mąką i wycinamy kółka.
Układamy na blasze do pieczenia i pieczemy partiami po 12 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy w międzyczasie nadzienie: miksujemy miękkie masło, mleko, wanilię i sól. Dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy.
Nakładamy nadzienie łyżeczką.
Przykrywamy drugim ciastkiem i lekko dociskamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation