Kuchnia

ciacha i przystawki

SAŁATKA Z FETĄ

Sałatka imprezowa na zimę z produktów całorocznych, tj. zapuszkowanych:-)
Z pysznym sosem majonezowo-ketchupowym odchudzonym jogurtem śródziemnomorskim.

Składniki:
- opakowanie fety
- puszka kukurydzy
- słoik pieczarek
- 1/2 słoika ogórków konserwowych
- 1/2 czerwonej papryki do dekoracji (surowa lub ze słoika)
- zielenina do dekoracji (szczypiorek lub czubrica)
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki jogurtu śródziemnomorskiego
Na durszlak przełożyć kukurydzę, pieczarki, ogórki oraz paprykę i dobrze odsączyć (można też użyć papierowego ręcznika kuchennego).
Pieczarki, ogórki i paprykę pokroić na dość dużą kostkę.
W kostkę pokroić także fetę.

W dużym kubku wymieszać składniki na sos. Podane wyżej proporcje pozwolą uzyskać gęstą konsystencję w kolorze łososiowym.

Na duży półmisek wyłożyć kolejno 2 warstwy kukurydzy, pieczarek, ogórków, papryki i fety Każdą warstwę polać sosem.
Wierzch udekorować papryką i zieleniną.
Sałatka nadaje się od razu do podania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation