Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Zupa dyniowa
Składniki:
(4 porcje)

- 0,5 kg dyni piżmowej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pomidor
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
- szczypta mielonej kolendry
- szczypta mielonego chilli
- sól
- 1 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
- łyżka posiekanej natki kolendry

Przygotowanie:

Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w kawałki. Marchew obrać i pokroić w kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, a następnie dodać pokrojoną dynię, marchew, pomidora, soczewicę i zalać gorącym bulionem. Dodać przyprawy, posolić i gotować 20 minut na średnim ogniu.

Po ugotowaniu zmiksować, dodać masło orzechowe i podgrzewać jeszcze chwilę, mieszając, aby masło rozpuściło się.

Zupę podawać gorącą, posypując posiekaną natką kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation