Kuchnia

kuchnia

Moje Dietetyczne Fanaberie: Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe

jabłka
sok z cytryny
cynamon
wanilia (opcjonalnie)





Jabłka myjemy i kroimy w cienkie plasterki (optymalna grubość to około 1,5-2 mm).

Do wysokiego talerza wyciskamy sok z połówki sparzonej wcześniej cytryny i wkładamy do niego krojone przez nas plastry owoców.
Dodatkowo, gdy nazbiera się nam już kilka warstw, skrapiamy jabłka sokiem z drugiej połówki cytryny, tak aby sumarycznie w miarę możliwości wszystkie plastry zostały "potraktowane cytryną".

Tak przygotowane jabłka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (mniej więcej 1 jabłko zajmuje jedną blaszkę). Plasterki posypujemy cynamonem i jeżeli mamy taką możliwość, to oprószamy je również mieloną wanilią.

Blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni (z włączonym termoobiegiem) na 120 minut (jeżeli plasterki są naprawdę bardzo cieniutkie, to wystarczy 100 minut).
W połowie pieczenia obracamy chipsy na drugą stronę.

Po dwóch godzinach wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim blaszki z owocami na kolejne 30-40 minut, po tym czasie chipsy powinny już być chrupiące :-)



Koniecznie po wystygnięciu przechowujemy je w szczelnie zamkniętych pojemnikach, ponieważ chłoną wodę z otoczenia i szybko robią się"gumiate" jeśli pozostawimy je na wierzchu.

Widoczna na zdjęciach ilość chipsów (średnia miseczka z kopką) powstała z 2 średnich jabłek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation