Kuchnia

dobre ciasta i nie tylko

Serowe paluchy z ciasta francuskiego

Serowe paluchy są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu, możecie również użyć 2 opakowań ciasta francuskiego, wtedy omijamy część z przecinaniem, bo 2 ciastem przykryjemy pierwsze.

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- ser żółty (ok.150g),
- 1 jajko

Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego (najlepiej wcześniej wyciągnąć z lodówki, żeby miało temperaturę pokojową), przeciąć na pół. Jedną część posmarować rostrzepanym jajkiem, zetrzeć ser na tarce i posypać posmarowane jajkiem ciasto, można ser lekko docisnąć. Przykryć drugą częścią ciasta francuskiego i znowu posmarować jajkiem, a na górę zetrzeć ser.
Przygotowane ciasto pokroić w paski szerokośći 1,5 - 2 cm. Jeden pasek chwycić za dwa końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, jak sprężynkę. Tak postępować z każdym paskiem po kolei. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze zachowując odstępy (ok.2cm). Końce paluchów można przycisnąć do blachy. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200ºC i piec przez 12-15min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation