Kuchnia

napoje

Jak przygotować mleczny shake w wersji light?

Mleczny shake, smakowe kawy mrożone to przebój większości sieciowych kawiarni. Uwielbiamy je latem, ale często nie zdajemy sobie sprawy, że ta mała przyjemność to prawdziwa bomba kaloryczna! Żeby zachować linię, nie trzeba rezygnować z przyjemności! Przeczytajcie jak zrobić ich własną, alternatywną, zdrowszą wersji i to u w wersji light.

Mleko 0% lub 0,5%, mleko sojowe lub pszeniczne

Jest kluczowym składnikiem w tworzeniu shake’a w wersji light. Ma całe mnóstwo zalet: mało kalorii (30-40 w porównaniu ze 120 w szklance mleka 3,2%) oraz spore ilości wapnia i witaminy D. Wybierzcie beztłuszczowe mleko (np. migdałowe, kokosowe, ryżowe czy sojowe). Upewnijcie się, że jest niesłodzone (jako, że cukier często dodaje się do produktów mlecznych).

Smakowe kostki lodu

Kolejnym ważnym składnikiem są smakowe kostki lodu. Do ich wykonania potrzebujecie pojemnik do kostek oraz napój smakowy, który chcecie zamrozić. Możecie przygotować kostki mleka migdałowego, kokosowego, kawowego czy czekoladowego, lub kostki lodu w wersji zielona czy miętowa herbata. Dodajcie też do nich poduszone kawałki warzyw (jak szpinak czy dynia). Smakowe kostki nadadzą shake‘owi kremowej i gęstej konsystencji.

Smakowe ekstrakty

Bezalkoholowe ekstrakty smakowe (takie jak migdałowy, waniliowy czy miętowy) podniosą wartość smakową mlecznego napoju. Upewnijcie się tylko, że nie zawierają cukru. Szukajcie tych naturalnych.

Zamienniki cukru

Stewia i ksylitol są idealnymi substytutami cukru . Dzięki niemu shake będzie mniej kaloryczny i nabierze prawdziwie intensywnego, słodkiego smaku, który nie wpłynie negatywnie na poziom glukozy, będzie pozbawiony chemikaliów i cukru (w standardowym shake’u jest około 80-120 gram tego ostatniego, co sprawia, że napój ma ogromną ilość kalorii).


Słodkie przyprawy

Mieszance można dodać głębi i smaku za pomocą aromantycznych przypraw. W tym celu wykorzystajcie cynamon, imbir, kardamon, czy kakao. Pierwsze dwa np. sprawią, że wasz piernikowy shake (z waniliowym ekstraktem) będzie smakował bajecznie.

Zdrowe aromaty

Jeśli wasz ulubiony shake jest czekoladowy, dodajcie do niego holenderskie kakao (bogate w wartości smakowe i zdrowe źródło antyoksydantów). Jeśli wolicie kokosowy, zmieszajcie łyżkę rozdrobnionego kokosa z mlekiem kokosowym i ekstraktem. Jeśli zaś chcecie aby wasz shake był orzechowy, dodajcie do niego łyżkę surowych migdałów, orzechów nerkowca, albo masła z orzechów ziemnych. Tym sposobem shake będzie nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy.

Na koniec wyobraźnia

Mleczny shake nie może bez niej powstać. Wybierając jego ulubiony smak, pomyślcie jakie składniki możecie połączyć, aby stworzyć ten sam smak w zdrowy sposób. I tak do przygotowania truskawkowego shake’a wykorzystajcie 2 kubki niesłodzonego mleka migdałowego, kubek truskawek, słodzik i nieco waniliowego ekstraktu z lodowymi kostkami migdałowego mleka. Napój w takiej wersji będzie miał mniej niż 150 kalorii. Jeśli lubicie muffinki o smaku jagód, postawcie na owoce, słodzik, mrożonego banana, migdałowe, niesłodzone mleko, migdałowe kostki lodu oraz waniliowy ekstrakt z cynamonem. Zmieszajcie wszystkie składniki w blenderze, a następnie wlejcie napój do zimnych szklanek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation