Kuchnia

przepisy cz.2

Składniki

2 kg wieprzowiny
1/2 kg cebuli
1 ząbek czosnku
5 obranych pomidorów
5 papryk
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli
1 łyżka bulionu w proszku
szczypta tymianku
liść laurowy
2 kiełbaski
kawałek słoniny
sól
1 łyżka mąki kukurydzianej


Sposób przygotowania

Posiekaj czosnek, pomidory i paprykę. Cebule i kiełbaski pokrój na kawałki. Na pokrojonej słonince podsmaż cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i smaż, aż zrobi się jasne. Zdejmij garnek z ognia, dodaj czosnek, pomidory, paprykę, sól, bulion, liść laurowy i paprykę w proszku. Wymieszaj i zalej wodą. Gotuj 45 minut na małym ogniu, aby gulasz lekko bulgotał. Od czasu do czasu mieszaj i wlewaj wodę, jeśli potrzeba. Spróbuj, czy mięso jest miękkie ? jeśli nie, gotuj jeszcze 20 minut. Mąkę wymieszaj z 5 łyżkami wody, wlej do gulaszu, gotuj 20 sekund, mieszając. Dodaj kiełbasę i tymianek. Zgaś ogień, gulasz przykryj, odstaw na 10 minut. Podawaj z piwkiem i wiejskim chlebem ze smalcem i cebulą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation