Kuchnia

wypieki

orzechowiec

Składniki:

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
3 żołtka
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia


300 g orzechów włoskich
150 g masła
150 g cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka


Przygotowanie:

z mąki, masła, cukru, żołtek, jajka i proszku dopieczenia - zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do pieczenia (proporcja na blaszkę o wymiarach 30x40 cm lub dużą tortownicę)
piec przez 15-20 minut w 180 stopniach
w tym czasie przygotować orzechową masę: orzechy - troszkę rozdrobnić, pokroić, wsypać do garnka, dodać resztę składników czyli: masło, cukier, miód i mleko - całość zagotować około 5-7 minut, ma zgęstnieć ale nie przypalić się, trzeba pilnować tej mieszanki podczas gotowania
tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy dalej kolejne 15-20 minut w 180 stopniach
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation