Kuchnia

Przepisy na słodkości

Milky Way
Składniki na kakaowy biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto włożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 do 25 minut w temperaturze 170 st. C, do tzw. suchego patyczka.
Składniki na mleczną masę:
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego, pełnego')
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru waniliowego
Mleko(zwykłe)zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku, ucierać do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
70 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce, gdzie po kilku godzinach masa stwardnieje. Żeby ciasto się bobrze kroiło, wystarczy wyjąć z lodówki ok. godziny przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation