DIY - zrób to sam

szydelko

Biszkopt:
3 jajka
100g cukru (1/2 szklanki)
szczypta soli
100g mąki pszennej (7 łyżek)
75g mąki ziemniaczanej (5 łyżek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
400g truskawek
70g cukru
7 listków żelatyny (= 5,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
200g słodkiej śmietany 30- 36%
400g jogurtu naturalnego
1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 4 łyżkami wody i szczyptą soli. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Kolejno dodać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
Truskawki umyć i odszypułkować. 100g truskawek, cukier i jogurt zmiksować na jednolitą masę.
Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wodzie.
Wokół dolnego krążka biszkoptu zacisnąć obręcz do tortu (lub włożyć krążek do tortownicy).
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z truskawkami i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Pozostawić, aż zacznie tężeć. (Najlepiej wstawić na chwilę do lodówki lub do zimnej wody).
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącego jogurtu i delikatnie wymieszać.
Masę truskawkową wyłożyć na dolny krążek. Wyrównać i przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować truskawki i galaretkę. Resztę truskawek pokroić w plasterki. Ułożyć na górze tortu.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejącą wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation