Kuchnia

Słodkości

Ciasto z wiśniami

Składniki (na niedużą foremkę, ok 20 cm):
4 łyżki miękkiego masła
1 łyżka oleju roślinnego
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru (lub mniej, jeśli owoce są słodkie)
1/2 szklanki maślanki
ok. 1 szklanki owoców (dałam mrożone wiśnie i 1 jabłko)
kruszonka:
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu (dodaję też odrobinę kardamonu i imbiru)
3 łyżki mąki
1 łyżka masła


Przygotowanie:
Natłuść masłem i obsyp odrobiną mąki foremkę do ciasta. W misce utrzyj masło z olejem i cukrem na pulchną masę. Wbij jajko. Wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek i sól), dodawaj do ciasta naprzemiennie z maślanką. Przełóż do foremki, na wierzchu ciasta ułóż owoce. W misce po cieście wymieszaj składniki kruszonki, posyp nią owoce. Piecz w temp. 180 oC przez ok. 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation