Kuchnia

Słodkości

Ciasto z karmelizowanymi gruszkami

Składniki:
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1/4 szklani cukru brązowego
1/2 szklanki+ 2 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
1/2 łyżeczki skórki starte z cytryny
(plus masło do nasmarowania foremki)
bita śmietana do podania.
kandyzowane gruszki
ok. 900 g gruszek
1 łyżka masła
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki miodu


Przygotowanie:
W misce zmieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól. W drugiej wymieszać miód i olej z mlekiem i skórką cytrynową. Ubić mikserem jajka z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Wlać do niej mokre składniki oraz dodać partiami suche. Całość wymieszać, przelać do wysmarowanej masłem foremki (o średnicy ok. 25cm). Piec w temp. 160 oC przez 50 minut.
Na patelni rozgrzać przez ok. 2 minuty masło z cukrem. Dołożyć gruszki pokrojone w plastry o grubości ok. 5 mm, smażyć od czasu do czasu mieszając przez ok. 15 minut. Wlać miód i podsmażać przez kolejne 4 minuty. Ciepłe owoce z sosem przełożyć na ostudzone ciasto. Wierzch można posypać uprażonymi płatkami migdałów (dodałam także trochę posiekanego kandyzowanego imbiru).
Można podawać z bardzo lekko osłodzoną bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation