Kuchnia

Przepisy

Ciasto makowe z białek

Zwane jest również ciastem szklankowym. Oczywiście wiadomo dlaczego - wystarczy spojrzeć na listę składników.. ;-). Kolejny pomysł na wykorzystanie nadmaru białek. Ciasto jest delikatne, mięciutkie i pachnące. W końcu nawet Pavłowa może się znudzić, jeśli jest pieczona raz na 2 tygodnie..

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maku (nie trzeba mielić)
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wystudzonego, stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie (np. posiekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
kilka kropel ulubionego ekstraktu do ciast
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Do otrzymanej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem, mak, bakalie i roztopione masło - delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki. Wyrównać.

Piec w temperaturze 220ºC przez około 50 minut (lub krócej) lub do tzw. suchego patyczka. Z wierzchu podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by ciasto się zbyt mocno nie przypiekło.

Po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-).

* Moje ciasto jest niewielkich rozmiarów, ponieważ robiłam z połowy porcji (zostało mi 5 białek, które zajęły mi pół szklanki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation