Kuchnia

kuchnia

Kotlety z mortadeli z nadzieniem

Składniki:
400 g mortadeli
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
½ papryczki chili
1 cebula
2 jajka
3 łyżki mąki
1 szklanka płatków kukurydzianych
olej do smażenia
sól, pieprz

Wykonanie:
Papryki umyć, wysuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę, następnie dodać papryki i smażyć aż do zeszklenia warzyw, przyprawić pieprzem i odrobiną soli.
Mortadele pokroić w plastry grubości około 1,5 cm, każdy plaster naciąć wzdłuż tworząc kieszonki. Środek kieszonek posmarować koncentratem pomidorowym i nałożyć farsz (około 2 łyżek farszu na kotlet). Docisnąć brzegi .
Płatki kukurydziane pokruszyć przy użyciu wałka.
Kotlety obtaczać w mące, następnie w rozkłóconych jajkach i pokruszonych płatkach.
Opanierowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation