Kuchnia

Kulinaria

Ślimaki bananowo-piernikowe

Ciasto:
2 banany
jajko
100g masła
2/3 szklanki cukru
4 szklanki mąki
2 łyżeczki suszonych drożdży (dałam ok. 30g świeżych i rozpuściłam je w rozgniecionych bananach)
Nadzienie:

1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżki przyprawy piernikowej

Banany rozgnieść. Używam świeżych drożdży i rozpuściłam je w tychże bananach. Dlatego łączyłam następne składniki w innej kolejności niż Russkaya. Po ich wymieszaniu i zagnieceniu ciasta podzieliłam je na dwie części. Każdą rozwałkowałam na kształt prostokąta i obsypałam cukrem, a następnie przyprawą. Potem zwinęłam je jak rolady i pokroiłam w plasterki o grubości ok. 1cm.

W temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation