Kuchnia

przepisy dietetyczne

Gofry owsiane z owocami (jeden - 62 kcal)

Składniki:
3 czubate łyżki płatków owsianych
2 jajka klasy M
szklanka mleka 2%
2 czubate łyżki otrębów pszennych
1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
tłuszcz do posmarowania gofrownicy
dowolne owoce

Przygotowanie
Na początku oddzielić białka od żółtek. Do miski z żółtkami wlać mleko, dosypać cukier, otręby sodę i ekstrakt z wanilii. Płatki owsiane zmielić w młynku (opcjonalnie można użyć mąki owsianej), dodać o miski z żółtkami, wszystko dokładnie zmiksować mikserem i ostawić, by otręby napęczniały. W tym czasie przygotować owoce, z którymi chcecie podać gofry. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy odwrócicie miskę do góry dnem, białko nie powinno spłynąć. Gofrownicę nasmarować tłuszczem przy pomocy pędzelka, ja użyłam tłuszczu kokosowego. Ubitą pianę dodawać do masy z żółtkami porcjami, delikatnie mieszając łyżką, aż masa połączy się w jednolite ciasto. Nakładać do maksymalnie rozgrzanej gofrownicy i piec dłużej nić standardowe, pszenne gofry. Smacznego :)

Wartość kaloryczna wszystkich gofrów : 433 kcal
Białko: 20,12 g
Tłuszcze: 16,9 g
Węglowodany: 45 g
Wartość kaloryczna jednego gofra: 62 kcal
Białko: 2,9 g
Tłuszcze: 2,4 g
Węglowodany: 6,4 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation