Kuchnia

Obiad

PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ - Kulinarne Fantazje Marioli

SKŁADNIKI : na około 6 małych placków
1 woreczek kaszy gryczanej,ugotowanej,odcedzonej
1 serek wiejski 150 g
1 jajko
2 łyżki skrobi kukurydzianej (jak nie mamy dodajemy 1 łyżkę,czubiastą maki ziemniaczanej )
sól,pieprz do smaku

Składniki przekładamy do miski,dokładnie mieszamy .Patelnię teflonową rozgrzewamy,kładziemy dużą łyżką porcje ciasta,formując placuszek .Pieczemy na mały ognie(ja piekę bez dodatku oliw),placki nie powinny się przypiec.Po 2-3 minutach,przekręcamy plaski za pomocą łopatki i pieczmy ,przekładamy na talerz.
Placki nie rozwalają się chociaż konsystencja ciasta jest luźna i musimy uważać przy przekręcaniu,
Smakują pysznie z sosem z grzybów i surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation