Kuchnia

Tarta na słodko

Rustykalna tarta z jabłkami

Składniki na ciasto

1 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki lodowatej wody
125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki

Składniki na nadzienie:

4 duże jabłka (u mnie renety)
6 łyżek cukru jasnego trzcinowego
1/2 łyżki mielonego cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

50 g orzechów włoskich
łyżka masła klarowanego
łyżka miodu
2 łyżki cukru trzcinowego


Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, 3 łyżki wody i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę.
Przygotować nadzienie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 3 - 4 plasterki. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka i całość wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm (rozwałkowywałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Przenieść na dużą płaską blachę.
Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka.
Przygotować orzechy: na patelni rozgrzać masło dodać cukier i miód, mieszać aż całkowicie się rozpuszczą, po czym dodać orzechy. Dokładnie wymieszać i gotować kilka minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Posypać przygotowaną do pieczenia tartę.
Piec na dolnej półce piekarnika, około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złotawe. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po czym przenieść na duży talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation