Kuchnia

Obiady

Parmigiana z jarmużem


bakłążan - 2 szt
jarmuż - 200 g
pulpa pomidorowa - 1/2 litra
cebula - 1 szt
czosnek - 1 szt
mozzarella - 2 kule
parmezan - 4 łyżki, tarty
cukier - do smaku
sól, pieprz - do smaku
oliwa - ok. 3 łyżek

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój na plasterki ok. 1/2 cm grubości, skrop oliwą i usmaż na patelni grillowej (lub zwykłej).

Na patelni zeszklij na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojony jarmuż, duś kilka minut. Wlej passatę pomidorową, gotuj kilka minut, przypraw do smaku.

Do naczynia do zapiekania wlej pomidorowy sos z jarmużem, na wierzchu ułóż plastry bakłażana. Na nim rozłóż kawałki mozzarelli, całość posyp parmezanem. Zapiekaj ok. 20 minut w temp. 200 oC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation