Biżuteria

biżuteria

Bułeczki z krzyżykiem / Hot cross buns
SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 15 bułeczek

300 ml mleka
50 g masła
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
75 g cukru pudru
1 łyżka oleju
7 g drożdży suchych
1 jajko
75 g rodzynek
40 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
starta skórka z jednej pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
SKŁADNIKI NA KRZYŻYKI:

75 g mąki pszennej
ok. 10 łyżek wody
DODATKOWO:

konfitura morelowa do posmarowania wierzchu ( ok. 4 łyżek )
Mleko doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aż będzie lekko ciepłe.

Mąkę dodajemy do miski razem z solą, cukrem pudrem oraz suchymi drożdżami. Robimy niewielkie wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko,olej oraz lekko roztrzepane jajko. Ciasto wyrabiamy ok. 5 min. Następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.

Po tym czasie wsypujemy rodzynki, cynamon, kandyzowaną skórkę oraz startą świeżą skórkę z pomarańczy, chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 15 części ( może się lepić dlatego możemy pomagać sobie używając mąki ) formując bułeczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ).

Mąkę mieszamy z wodą na gęstą masę, którą wkładamy do woreczka z lekko ściętym końcem lub szprycy. Tworzymy krzyżyki z masy na bułeczkach. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 min.

Po lekkim ostudzeniu bułeczek smarujemy je podgrzaną konfiturą morelową. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation