Kuchnia

same pyszności ...mniam...

Zupa z ciecierzycą przepis Olga Smile

ZUPA Z CIECIERZYCĄ – SKŁADNIKI:
2 papryki żółte
2 papryki czerwone
1 bakłażan duży lub 2 mniejsze
2 słoiki lub puszki ciecierzycy
5 pomidorów lub pomidory w puszce lub pulpa pomidorowa
3 cebule duże, ja czasami dodaję nawet 5 sztuk
1 mały kalafior (może być również większy)
3-5 ząbków czosnku zależnie od gatunku i ostrości
500 g ziemniaków
1-2 litry bulionu lub wody (zależnie jak rzadką lubisz zupę)
5 łyżek oleju
sól oraz ulubione zioła,
2 płaskie łyżki łagodnego curry
ja lubię zabielić zupę śmietaną z nerkowców, mlekiem kokosowym lub jeśli jadasz dodaj śmietanę krowią gęstą i słodką

ZUPA Z CIECIERZYCĄ – PRZEPIS:
Cebule obieram, kroję w piórka i podsmażam na oleju w głębokim, żeliwnym garnku. Czosnek obieram, przepuszczam przez maszynkę i dokładam do cebuli. Duszę 2-3 minuty.
Do cebuli dodaję pokrojonego w kostkę bakłażana i duszę 3-4 minuty.
Do warzyw dodaję pokrojone papryki, oraz obrane ze skóry i pokrojone pomidory lub słoik pulpy pomidorowej. Przesmażam.
Teraz czas na obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, które również lądują w garnku i podzielony na różyczki kalafior.
Warzywa solę, dodaję pieprz, zioła, dolewam bulion i duszę pod przykryciem przez 20-25 minut. Dodaję ugotowaną ciecierzyce z płynem ze słoików.
Gdy zupa z ciecierzycą jest gotowa a ziemniaki miękkie doprawiam do smaku i zabielam śmietaną. Moim skromnym zdaniem zupa z ciecierzycą najlepiej smakuje podana z chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation