Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Szybka, lekka sałatka z kaszą kuskus, zielonym ogórkiem, żółtym serem... | Poezja Smaków


puszka kukurydzy konserwowej
2 średniej wielkości świeże zielone ogórki
40 dag żółtego sera (im ostrzejszy w smaku tym bardziej wyczuwalny w sałatce)
40 dag szynki
kaszy kuskus - opakowanie 250-300 g
szklanka jogurtu naturalnego (można dać majonez)
pieprz i sól jako przyprawy

Wykonanie:

Kaszę wsypać do metalowej miseczki (przykładowo), zalać ją wrzątkiem 1,5 cm ponad jej poziom. Ostawić na 5 minut. Po tym czasie włożyć do naczynia na sałatkę, rozluźnić ją, pozwolić ostygnąć. Kukurydzę odsączyć, ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z żółtym serem oraz szynką - także pokroić w kostkę. Dołożyć do kaszy, doprawić solą i pieprzem, dodać jogurt, dokładnie wymieszać
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation