Kuchnia

Przepisy

Udka Ala Gyros

Danie rozpływające się w ustach, koniecznie proszę wypróbować.

6 porcji

45 minut czas przygotowania

Składniki:

6 udek z kurczaka
3 łyżki przyprawy Gyros
Sól
1 cebula
½ kg pieczarek
Pieprz
Olej do smażenia
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
4 szt. ogórków konserwowych
4 łyżki majonezu
4 łyżki ketchupu pikantnego
15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Udka kroimy na połówki, solimy doprawiamy przyprawa Gyros i układamy w woreczku do pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180°
Po upieczeniu wyjmujemy z woreczka i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz sola.
Papryki kroimy w paseczki, ogórki w półplasterki przekładamy do grzybów.
Warzywa z grzybami układamy na udkach i smarujemy sosem zrobionym z majonezem i ketchupem. Posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem, zapiekamy w piekarniku 20 minut.
Dania gotowe.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation