DIY - zrób to sam

DIY

Drożdżówki z rabarbarem

Składniki

SKŁADNIKI :
( 10 szt )
ROZCZYN:
* drożdże - 30 g
* cukier - 25 g
* mąka pszenna - 50 g
* mleko - 150 ml
CIASTO :
* mąka pszenna - ok. 350 g
* cukier - 25 g
* sól - 1 szczypta
* masło - 100 g
* żółtko - 1 szt
NADZIENIE:
* rabarbar - ok. 500 g
* cukier - do smaku
KRUSZONKA:
* mąka pszenna - 50 g
* masło - 50 g
* cukier puder - 30 g
Sposób przygotowania
1.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN : Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut. CIASTO : Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli. Dodajemy cukier i schłodzone masło. W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę. Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko. Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką. NADZIENIE : Rabarbar obieramy , kroimy w kosteczkę , wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody. Zasypujemy cukrem ( jego ilość zależy od naszych upodobań ) i ok. 5 minut gotujemy. KRUSZONKA : Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków. Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar. Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką. Boki smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut. Gotowe! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation