Kuchnia

palce lizać

Bajaderki
Składniki:

60 dag suchego ciasta, jak wspomniałem u mnie drożdżowe, ale może być jakiekolwiek byle bez kremów, galaretek czy owoców. Można użyć też np. pokruszonych herbatników
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
30g masła
3 łyżki kakao + do obtoczenia
3 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutelli
ulubione bakalie - orzechy, rodzynki. U mnie rodzynki, orzechy włoskie i śliwki z nalewki

/składniki na ok. 10 sztuk/

Ciastka pokruszyć lub zmielić w blenderze na okruchy. Dodać do nich roztopione masło, mleko, kakao, krem orzechowy i bakalie. Wyrobić wszystko(najlepiej za pomocą ręki na jednolitą masę.
Gdyby okazała się ona zbyt rzadka należy dodać trochę pokruszonych herbatników, lub tak jak ja otrębów pszennych.
Odstawić do lodówki na pół godziny, aby masa się schłodziła i lekko stężała.
Ręce umoczyć w wodzie i formować kulki. Gotowe obtaczać w kakao. Można też oblać je rozpuszczoną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation