Kuchnia

Christmas cake

Sernik bożonarodzeniowy:

spód -
200 g kruchych, nielukrowanych pierniczków typu Spekulatius
(można zastąpić herbatnikami kakaowymi, wymieszanymi z łyżeczką przyprawy do piernika),
70 g stopionego masła

masa serowa -
800 g twarogu trzykrotnie mielonego,
180 g cukru,
150 g masy marcepanowej,
200 g kwaśnej, gęstej śmietany,
3 jajka,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka melasy,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
50 g miękkich pierniczków typu katarzynki, nielukrowanych i bez czekolady

galaretka -
250 ml czerwonego wina korzennego do grzańca,
1,5 łyżeczki żelatyny

Kruche pierniczki zmielić i wymieszać ze stopionym masłem.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno wykleić masą z pierniczków i masła. Schłodzić w lodówce.

Twaróg, cukier i masę marcepanową wymieszać mikserem na gładką masę. Ciągle ucierając, do masy twarogowej dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać śmietanę i mąkę ziemniaczaną.

Masę sernikową podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać melasę, przyprawę do piernika i pokruszone, miękkie pierniczki.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Na dno piekarnika postawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą.
Na schłodzony spód wylać białą masę sernikową, a na nią masę piernikową. Piec 50 minut.
Ostudzić w uchylonym piekarniku, a kiedy sernik wystygnie, schłodzić go w lodówce.

Przygotować galaretkę - żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Wino wlać do rondelka i podgrzać, uważając, żeby się nie zagotowało. Do gorącego wina dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić i tężejącą galaretką zalać wierzch schłodzonego sernika.

Przed podaniem udekorować ziarenkami granatu i gałązkami rozmarynu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation