Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Pieczony schab z chrzanowym sosem


Składniki:
schab środkowy - 800 gramów
Przyprawa do mięs Knorr - 1 sztuka
chrzan tarty w słoiczku - 100 gramów
ząbek roztartego czosnku - 1 sztuka
śmietana - 200 mililitrów
majeranek - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 80 mililitrów
woda - 2 szklanki
Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:
Mięso umyj i oczyść z żył oraz błonek. Natrzyj Przyprawą do mięs Knorr, majerankiem i roztartym czosnkiem. Naczynie z mięsem przykryj folią i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce (mięso najlepiej odstawić na 24h).
Po tym czasie mięso obsmaż na patelni, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 50 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. W połowie pieczenia mięso podlej dwoma szklankami wody.
Po upieczeniu przełóż mięso na bok, a sos przelej przez sito do mniejszego naczynia. Dodaj esencję do sosu Knorr, całość dokładnie wymieszaj a następnie doprowadź do wrzenia.
Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij, pozbawiając go soku. Następnie dopraw nim sos do smaku i dodaj śmietanę. Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Upieczony schab podawaj pokrojony w plastry i polany sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation