Kuchnia

wypieki

Roladki drobiowe ze szparagami - radoscjedzenia.com

Składniki (na 4 porcje):

2 piersi z kurczaka (można też użyć indyka)
1/2 kulki mozzarelli
8 cienkich plasterków chudego boczku (lub pancetty)
12 zielonych szparagów
sól, pieprz
oliwa lub olej rzepakowy
Sos:

200 g passaty pomidorowej
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka octu winnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka musztardy francuskiej
szczypta słodkiej papryki w proszku
1 ząbek czosnku
sól
Szparagi umyć, osuszyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Mozzarellę pokroić na 4 kawałki. Piersi z kurczaka rozbić i przekroić na pół. Każdy kawałek mięsa posmarować oliwą i oprószyć solą i pieprzem.

Na brzeg kurczaka wyłożyć 1 plasterek mozzarelli i 3 szparagi. Zwinąć, a następnie roladkę zawinąć w w 2 plasterki boczku (lub pancetty), tak żeby krótsze końce boczku nachodziły na siebie. W taki sam sposób przygotować pozostałe roladki.

Przygotować sos. Passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos Worcestershire i sojowy, ocet, brązowy cukier oraz musztardę dokładnie połączyć. Doprawić do smaku solą oraz papryką w proszku.

Połowę sosu rozsmarować w naczyniu do zapiekania. Roladki położyć na sos, a pozostały sos rozsmarować na roladkach. Wystające szparagi posmarować oliwą, żeby się nie spaliły.

Piec 25 minut piekarniku nagrzanym do 180 C (grzanie góra-dół), następnie przełączyć grzanie na termoobieg (nadal 180 C) i piec jeszcze 10 minut.

Danie można przygotować również na grillu, czas pieczenia na grillu ok. 25-30 minut.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation