Kuchnia

Przetwory Pasty Sosy

Masełko z pieczonego czosnku

Składniki (na taką miseczkę, jak widać na zdjęciu)

2 główki czosnku (użyłam młodego)
115 g miękkiego masła (można dać trochę więcej) plus dodatkowo dwie łyżki
sól

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Główki czosnku obieramy z wierzchniej warstwy i odcinamy górne części ząbków (nie odrywając jednak samych ząbków od główki – chodzi o to, aby masło, topiąc się, przesiąkło wszystkie ząbki czosnku). Tak przygotowane główki wkładamy do naczynia żaroodpornego i na każdą główkę kładziemy łyżkę masła). Pieczemy przez ok. 45 minut lub do chwili, aż czosnek zarumieni się (ja piekłam ok 30 minut).

Wyciągamy do ostygnięcia. Po tym czasie widelcem wyciągamy miękkie ząbki czosnku z łupinek. Przekładamy do miski i mieszamy widelcem, aż uzyskamy prawie jednolitą pastę. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy, doprawiając solą do smaku. I gotowe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation