włosyyy

119 inspiracji
Zapiekane tortille z kurczakiem, papryką, kukurydzą i serem
Składniki:
Ilość porcji: 10 zapiekanych tortilli
Tortille pszenne
• 500 g mąki pszennej
• 250 ml ciepłej wody
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soli
Farsz
• 3 filety z kurczaka
• 1 papryka czerwona
• 300 g sera gouda w kostce
• 2 kulki mozzarelli
• 100 g kukurydzy konserwowej
• 1 mała cebula
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki
• 1 łyżeczka rozmarynu
• sól, pieprz do smaku
• olej do smażenia
Sos
• 300 g passaty pomidorowej
• 3 łyżeczki słodkiej papryki
• 2 1/2 łyżeczki tabasco
• ok. 20 posiekanych listków bazylii
• 1 1/2 łyżeczki majeranku
• sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
• 100 g sera żółtego
• 200 ml śmietany 12%
• posiekany szczypiorek dla ozdoby

Przygotowanie
W misce wymieszać mąkę i sól na tortille. Dodać ciepłą wodę oraz olej. Wszystko razem zagniatać przez około 5 minut, uważając by się nie poparzyć. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podzielić je na 10 kulek. Każdą kulkę wałkować na jak najcieńszy placek. Aby nie podsypywać za dużo mąki można ciasto wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nieużywane w danym momencie ciasto powinno leżeć pod lnianym ręczniczkiem.
Rozgrzać suchą patelnię i smażyć na niej cienkie placki tortilli przez około 40 sekund z jednej strony i 40 sekund z drugiej. Ciepłe tortille odkładać pomiędzy lniane ściereczki lub papierowe ręczniki, aby zachowały swoją elastyczność.
Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Obtoczyć w słodkiej i ostrej papryce, rozmarynie, soli oraz pieprzu. Na patelni rozgrzać olej i dodać kawałki mięsa. Przesmażyć je z każdej strony, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażyć kolejne 3 minuty. Paprykę dokładnie umyć, pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Dusić całość około 10 minut, aż papryka nieco zmięknie. Na sam koniec wmieszać kukurydzę.
W rondelku lub misce wymieszać ze sobą składniki na sos. Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry, natomiast ser gouda zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przygotować naczynie żaroodporne poprzez wysmarowanie go odrobiną masła lub oleju. Placek tortilli posmarować sosem. Wzdłuż na środku wykładać starty żółty ser, plastry mozzarelli oraz usmażony farsz. Zwijać tortille jak naleśniki. Tak samo postępować z każdą tortillą i umieszczać je w naczyniu żaroodpornym.
Gdy wszystkie tortille mamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarować je śmietaną i posypać startym żółtym serem. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200⁰C i piec tortille przez około 15 minut.
Gotowe wykładać na talerze, posypując szczypiorkiem.
Ciasto francuskie, ser mozarella, surowa szynka parmeńska, papryka, ser, szpinak..
Filety z kurczaka z sosem z porów i suszonych pomidorów - Proste Przepisy

FILETY Z KURCZAKA Z SOSEM Z PORÓW I SUSZONYCH POMIDORÓW
(4 porcje)
4 nieduże filety z piersi kurczaka,
1 por,
3-4 łyżki puree z suszonych pomidorów (zmiksowane blenderem suszone pomidory),
4-5 szt. suszonych pomidorów,
300ml śmietanki 30% (dałam śmietankę 18% do sosów, z kartonika),
sól i pieprz,
słodka papryka w proszku,
suszone oregano,
1-łyżka masła,
odrobina oleju do smażenia,
posiekana natka pietruszki

Każdy filet pokroić na 2-3 części i ewentualnie lekko rozbić tłuczkiem, jeśli kawałki są grube. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju (ja usmażyłam na patelni grillowej).
Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać pokrojonego w plasterki pora i smażyć kilka minut na małym ogniu, aż zmięknie. Dodać śmietankę i puree z suszonych pomidorów. Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem (ja nie dosalałam, gdyż moje suszone pomidory były dość słone).
Usmażonego kurczaka podawać z sosem. Całość udekorować kawałkami suszonych pomidorów i natką pietruszki.
Truskawkowe szaleństwo - pyszny deser, który pokochają wszyscy miłośnicy słodkości. | Popularne.pl
PUSZYSTE ,SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE

Ciasto robimy na dwie tury- w wieczór robimy zaczyn:

4 jajka
1 szkl.cukru
0.5 kostki drożdży
1 szkl.ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
1 laska wanilii
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Do miski wrzucamy całe jajka,dodajemy cukier,rozkruszone drożdże,cukier waniliowy,ziarenka z laski wanilii i mleko.Kopystką mieszamy w misce zaczyn i zostawiamy na noc na stole pod przykrytą ściereczką.

Na drugi dzień robimy ciasto drożdżowe.Piekarnik rozgrzewamy do 160st. Do miski z zaczynem wsypujemy przesianej mąki 60dag. i 1 szkl.oleju.Mieszamy, dosłownie kopystką 5 min.aby masa się ładnie połączyła. Posypujemy ciasto kruszonką .Odstawiamy ciasto na 30 min.i pieczemy ok.45-50 min.na złoty kolor.Smacznego.

Kruszonka:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
0.5 kostki miękkie margaryny lub masła
0.5 szkl.cukru i mąki tyle ile da się wgnieść aby powstała kruszonka.
Wszystko razem mieszamy .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona