Smakołyki

131 inspiracji
Sernik bananowy - bez pieczenia!
-
Składniki:
SPÓD CIASTA
ciastka [200 g] (typu Digestive, herbatniki pełnoziarniste)
masło [85 g]
mleko [2 łyżki]

MASA SERNIKOWA
ser twarogowy [400 g] (zmielony lub "gotowiec" z wiaderka)
śmietana kwaśna [100 g] (18%)
śmietana kremówka [200 g] (36%)
miód [4 łyżki]
cukier puder [2 łyżki]
cukier waniliowy [1 op.]
skórka z cytryny [1 łyżeczka]
sok z cytryny [3 łyżki]
żelatyna [8 g]
banan [2 szt.] (lub 3 małe)

Przygotowanie:
Tortownicę o wymiarach 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce), połączyć z masłem i mlekiem. Wyłożyć na dno tortownicy i starannie uklepać, a następnie dokładnie wygładzić łyżką.
Banany (koniecznie w temperaturze pokojowej, a nawet ciepłe) rozgnieść widelcem. Z zimnymi żelatyna za szybko się zetnie. Żelatynę wsypać do soku cytrynowego, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej (można podgrzać sok w mikrofali i rozpuścić w nim żelatynę), pomieszać z bananowym purée, wstawić do lodówki na 10-15 minut, masa powinna lekko się ściąć, ale nie może przeobrazić się w galaretkę.
Twaróg zmielić, dodać skórkę z cytryny, śmietanę 18% i miód, lekko wymieszać. Oddzielnie ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Do twarógu dodać bananowe purée i ubitą kremówkę z cukrami, jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować, wyłożyć powstały krem do tortownicy, wstawić do lodówki na kilka godzin, a lepiej na całą noc.
Następnie wyjąć ciasto z formy, ostrożnie oddzielić pergamin z boków, sernik przełożyć na talerz.
Górę sernika można ozdobić startą czekoladą albo rozdrobnionymi ciasteczkami

Smacznego!
Torcik tiramisu
-
Składniki na spód:

180 g digestive w deserowej czekoladzie, pokruszonych
3 łyżki masła, roztopionego
biszkopty 'języczki'

Digestive wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, w dno wcisnąć masę ciasteczkową. Bok tortownicy wysmarować masłem, biszkopty wyłożyć z boku. Należy je skrócić i przyciąć po skosie od dołu, inaczej nie będą trzymały pionu.

Masa serowa:

500 g twarogu śmietankowego, zmielonego
250 g serka mascarpone
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1 łyżeczka granulek kawy instant
3 łyżki likieru kawowego, brandy lub ciemnego rumu
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany

Granulki kawy rozpuścić w likierze, odstawić.

Zmiksować twaróg śmietankowy z mascarpone, do gładkości. Powoli dosypywać cukier, miksując, potem skrobię i wanilię. Po kolei dodawać jajka, dalej ubijając, na końcu wmieszać miksturę z kawą.

Masę serową wlać do przygotowanej tortownicy.

Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć sernik folią aluminiową, aby się nie spaliły biszkopty. Sernik jest gotowy, gdy środek dotknięty patyczkiem jest sprężysty, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik wyjąć, na wierzchu delikatnie rozprowadzić śmietanę. Włożyć jeszcze na 6 minut do piekarnika, przykryć folią.

Wystudzić, włożyć do lodówki na 3 godziny, lub najlepiej na całą noc.

Ponadto (niekoniecznie):

do posypania starta gorzka czekolada lub kakao
wiórki czekoladowe

Smacznego!!
deser z galaretek i mleka

robiłam po raz pierwszy i muszę powiedzieć, że wyszedł pyszny, ja masę "ptasie mleczko" robiłam z 0.5 l mleka dwie śmietany śnieżki i dwie galaretki, szybkie, proste i pyszne :)
Kulki owsiane

Składniki:
- 1 filiżankę płatków owsianych
- 1/2 szklanki groszków czekoladowych
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki siemienia lnianego (zmielonego)
- 1/3 szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jabłkowe róże
-
Składniki

Na 10-11 róż
arkusz ciasta francuskiego
3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
3/4 szklanki + 3 łyżki cukru
łyżka cynamonu

Przepis:
Zaczynamy od przygotowania jabłek. Nie obieramy ich, za to kroimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cieniutkie plasterki – ok. 2-3 mm.

W garnuszku zagotowujemy 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Do takiego syropu wkładamy jabłka i gotujemy je na małym ogniu około 5-10 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzamy je na sitku.

Ciasto posypujemy mieszanką z 3 łyżek cukru i łyżki cynamonu. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2-3 cm. Na każdym paseczku układamy kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły. Widać to na zdjęciu niżej. Pasek rolujemy i wkładamy do foremki. Ja swoje róże układałam w papilotkach włożonych do formy muffinkowej.

Pieczemy je około 25 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.
Strudel jabłkowy. Coś pysznego
-
Składniki
- Strudel: 1 sztuka
- mąka: 150 gramów
- sól: 1 szczypta
- olej: 2 łyżki

- Nadzienie: 1 sztuka
- winne jabłka: 400 gramów
- cukier: 3 łyżki
- posiekane orzechy laskowe: 40 gramów
- cynamon: 0.5 łyżeczki
- masło: 70 gramów
- bułka tarta: 30 gramów
- cukier puder: 1 łyżeczka
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 70 min.
Przepis – sposób przygotowania
1
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i olejem. Stopniowo wlewając ok. 50 ml ciepłej wody, miksować, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie zagniatać jeszcze ok. 10 minut, aż będzie błyszczące. Przykryć bawełnianą ścierką i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
2
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Jabłka wymieszać z cukrem, orzechami i cynamonem. Masło roztopić. Piekarnik rozgrzać do 200 °C (z termoobiegiem: do 180 °C).
3
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, przełożyć na bawełnianą ścierkę, a następnie rozciągać na wszystkie strony, aby było jak najcieńsze i przezroczyste. Posmarować niewielką ilością masła i oprószyć bułką tartą. Rozłożyć owoce. Boki założyć do środka i za pomocą ścierki uformować strudel. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę miejscem połączenia ku dołowi i piec ok. 40 minut na złotawy kolor, co jakiś czas smarując pozostałym masłem. Wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
TORT CAPPUCCINO

Spód:
• 100 g masła
• 2 jajka
• 170 g cukru
• 180 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 ml mleka

Krem:
• 4 żółtka
• 170 g drobnego cukru do wypieków
• 500 g sera mascarpone
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Espresso)
• 100 ml wody
• 3 łyżki likieru amaretto
• 300 ml śmietany kremówki

Dodatki:
3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 175 stopni. Formę o średnicy 21 lub 22 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Stopić i ostudzić masło.
Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.
Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Przelać do przygotowanej formy.
Piec przez 25 - 30 minut w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni. Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 cienkie blaty.
Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku jajek, najpierw na parze). Wymieszać z serem mascarpone.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.
Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. Podawać z kawą cappuccino.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona