ciasto

52 inspiracje
by KaśkaK
2 obserwujących
ciasto poduszkowiec… | mniam-mniam

ciasto:

5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki kakao
125 ml wody
pół tabliczki gorzkiej czekolady


masa serowa:
500 g mielonego sera
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru

.

Jajka ubijamy z cukrem.
Dodajemy olej i wodę, roztopioną czekoladę i dalej ubijamy.
Mąkę, proszek i kakao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej.
Mieszamy krótko mikserem na najniższych obrotach.
Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem.

Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka)
Gofry lekkie jak piórko | COOL & MINTY

SKŁADNIKI na około 12 sztuk:

2 szklanki mleka (500 ml)
2 szklanki mąki pszennej (320 g)
2 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
szczypta soli

WYKONANIE:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, żółtka, olej roślinny i mleko. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do cista. Mieszamy delikatnie i krótko - tylko do połączenia składników.
Gofrownicę, najlepiej taką powyżej 1200 W rozgrzewamy do maksymalnej mocy ( minimum 10 minut) i delikatnie smarujemy olejem.
Przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy po całej powierzchni.
Pieczemy około 4 minuty.

Po upieczeniu gofry studzimy na metalowej kratce, aby odparowały.
Posypujemy cukrem pudrem, smarujemy dżemem, nutellą lub podajemy z dodatkiem bitej śmietany, jagód, truskawek, malin.
Proste babeczki waniliowe | CIASTKOŻERCY.PL

Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkladnki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.
EKSPRESOWE CIASTO JOGURTOWE

Uwaga!

Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać.

Tylko wymieszać!

Do wymieszania składników można użyć miksera, włączonego na bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie jednolita.

SKŁADNIKI:

* jogurt naturalny ( w kubeczku ) – 180 g
Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników.
* mąka – 3 kubeczki
* cukier – 2,5 kubeczka
* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* jajko – 3 szt
* olej – 1 kubeczek
* cukier puder do posypania

UWAGA!
Ciasto jest słodkie – śmiało można zmniejszyć ilość cukru wg. własnych upodobań.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.

Przekładamy do niedużej formy ( u mnie 22×26 ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 30 minut.

Sprawdzamy patyczkiem.

W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.



*Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy jeszcze ciepłe!
2,5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju (osobiście nie dodaje)
1 szkl. oranżady
5 jajek
2 łyżeczki prosz. do piecz.
3 łyżki kakao

1. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy zółtka, mąke z prosz. do piecz. i jako ostatnie dodajemy oranżadę oraz olej.
2. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao.
3. Następnie wylewamy ciasto na formę do muffinek w jednym miejscu po 2 łyżki ciemnego i 2 łyżki jasnego. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
CHATKA BABY JAGI - przepis

Składniki:
- 1/2 kg tłustego sera
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
- aromat waniliowy

Margarynę utrzeć z cukrem i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao , a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować kremem kakaowym (zostawiając ok. 2-3 łyżki), na to położyć drugą warstwę herbatników , a następnie krem waniliowy. Na środek położyć pasek z masy kakaowej , całość złożyć w "trójkąt" i wstawić do lodówki.

Polewa:
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 czubata łyżka kakao
- 2-3 łyżki wody

Margarynę , cukier , kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku , dobrze wymieszać. Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto.
Torcik z kremem z kaszy manny

200 g masła
3 paczki herbatników
0,6 l mleka
6-7 łyżek kaszy manny
1 jajo
1 szklanka cukru pudru
1 galaretka
owoce
60g roztopionego masła





do zimnego mleka wsypujemy mannę i gotujemy przez ok.10 min. Schładzamy i dodajemy całe jajo.
Tortownicę smarujemy masłem. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła, dokładnie mieszamy, jeśli zauważymy że masa herbatnikowa jest zbyt sucha trzeba dodać jeszcze trochę masła bądź dolać tak na szybko trochę mleka.



Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy mocno dociskając. Wstawiamy na około 20 minut do lodówki.
Ucieramy na jednolitą masę miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mannę i ucieramy.
Na ciasteczkowy spód wykładamy masę. Na wierzchu układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.
Z zeszytu mojej mamy.. Pleśniak


Składniki:

3 szklanki mąki
4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka kakao
1 szklanka cukru

5 – 6 łyżek dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych

Z mąki, żółtek, masła, śmietany i proszku zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao i bardzo delikatnie łączymy. Jedną część jasnego ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią dno formy. Pozostałe dwie części wkładamy na ok. 30 min do zamrażarki, muszą być naprawdę twarde.

Na rozwałkowanym cieście rozprowadzamy dżem. Następnie używając tarki do warzyw ścieramy na grubych oczkach ciemne ciasto bezpośrednio do blachy, rozkładamy w miarę równomiernie. Z białek i cukru ubijamy sztywną, błyszczącą pianę i wykładamy ją na ciemne ciasto. Na to ścieramy pozostałe jasne ciasto.

Pieczemy w 180°C przez ok. 30 – 35 min, aż wierzch ciasta będzie złocisty. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Kuchnia szeroko otwarta

Ciasto cytrynowe

Składniki:
200 g miękkiego masła
250 g cukru
4 duże jajka
230 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka otarta z 2 cytryn
40 ml jogurt naturalnego
cukier puder (do posypania)

Miękkie masło utrzeć do białości. Stopniowo dosypywać cukier cały czas miksując. Kiedy masło z cukrem się połączy dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia się składników. Do ciasta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, naprzemiennie z jogurtem i sokiem z cytryny. Pod koniec miksowania dodać skórkę startą z cytryny. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (10x30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 50-55 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić ciasto patyczkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Rady: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Ciasto można także polać lukrem.
Cytryny przed starciem skórki należy dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
CIASTO JOGURTOWE

3 jajka
1 mały odtłuszczony jogurt lub kefir (150g)
1 łyżeczka słodziku (lub 16 pastylek)
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam waniliowego

Włączyć piekarnik na 180 stopni C.
Wszystkie składniki zmiksować aż ciasto się napuszy.
Wyłożyć formę typu mała keksówka papierem do pieczenia i wlać ciasto. Jest dość płynne.
Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona