Kuchnia

Kuchnia

De Volaille z bazylią


Proponuję interesującą odmianę tradycyjnych kotletów nadziewanych samym masłem. Dodatek bazylii stanowi miłą niespodziankę dla miłośników włoskich smaków i aromatów.


Piersi kurczaka
masło
garść lisków bazylii
sól
pieprz

jajko
bułka tarta
olej


Są 2 metody robienia tych kotletów:

a. Filet z piersi kurczaka rozbija się ostrożnie na cienki kotlet w kształcie rąbu . Na mięsie układa się kawałek masła, po czym ciasno zwija.

b. Nierozbity filet nacina się z boku, tworząc kieszonkę. Należy to zrobić ostrożnie, by nie przedziurawić mięsa. W powstałą kieszonkę wkłada się masło, zaciskając brzeg. Miejsce nacięcia smażymy jako pierwsze, by mięso się "zamknęło".

Masło bazyliowe:
tyle łyżeczek miękkiego masła, ile kotletów chcemy usmażyć, utrzeć dokładnie z drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem.
Masło odstawić do lodówki, by stwardniało. Najlepiej uformować je w wałeczek, z którego będziemy potem odcinać równej wielkości porcje.

Gotowe kotlety panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor na małym ogniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation