Kuchnia

dieta

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami



Co kupić

mozzarella pokrojona na plasterki: 3 kulki
makaron lasagne: 9 płatów
suszone pomidory, pokrojone na paseczki: 1 słoik
cebula, obrana i pokrojona na kosteczkę: 1 szt.
mięso mielone z łopatki: 500 g
pomidory pelati: 2 puszki
zioła prowansalskie: 1 łyżka
liść laurowy: 1 szt.
oliwa z oliwek: 1 łyżka
masło 82%: 30 g
mąka pszenna typu 450: 50 g
mleko 3,2%: 250 ml
gałka muszkatołowa: do smaku
sól: do smaku
pieprz: do smaku


Przygotuj:

Trzepaczkę, drewnianą łyżkę i naczynie żaroodporne.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).

Sos boloński:

Cebulę obieramy i kroimy w drobne kosteczki. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy wcześniej pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Cały czas mieszamy. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, smażymy, cały czas mieszając widelcem. Do garnka dodajemy najpierw sok z pomidorów pelati. Pozostałe w puszcze pomidory delikatnie rozgniatamy widelcem i również wrzucamy do garnka, następnie wrzucamy liść laurowy, łyżkę ziół prowansalskich i pieprz.
Całość często mieszamy drewnianą łyżką, rozdrabniając pomidory. Podgrzewamy przez mniej więcej 5 minut. Sos boloński zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą.
Sos beszamelowy

W czystym garnku podgrzewamy 250 ml mleka. W kolejnym garnku roztapiamy 30 g masła. Do roztopionego masła dodajemy 50 g mąki pszennej. Całość podgrzewamy przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając. Do masła i mąki dodajemy gorące mleko. Za pomocą trzepaczki mieszamy całość (w sosie nie może być grudek). Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszamy. Jeśli sos beszamelowy jest zbyt gęsty, dodajemy do niego jeszcze odrobinę mleka.

Sos boloński, lasagne, sos beszamelowy dzielimy na 3 równe części, natomiast suszone pomidory i ser mozzarella na 2 części.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, następnie za pomocą szpatułki wykładamy warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów, warstwę mozzarelli, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne, sos beszamelowy i suszone pomidory, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki mozzarelli.

Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C, na środkową kratkę, na mniej więcej 25 minut (sprawdzamy po 20 minutach).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation