Kuchnia

dania obiadowe

Kurczak w sezamie i pasta z grillowanego bakłażana



Składniki, 2 porcje:

• 1 mała pierś kurczaka, około 150 g
• 1 łyżka białego wina lub sake (wina ryżowego), można też pominąć
• 1 białko jaja
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką wody
• 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
• 1/4 szklanki sezamu

Dodatkowo:
• olej do smażenia
• opcjonalnie: sok z limonki/cytryny do skropienia, kolendra do posypania
• pasta z bakłażana (przepis poniżej) lub sos serowy, sos majonezowo-czosnkowy, sos śliwkowy, ketchup



Przygotowanie:

Pierś pokroić w poprzek na wąskie paseczki. Oprószyć solą, włożyć do miseczki i wymieszać z winem, odstawić. W drugiej miseczce wymieszać roztrzepane białko i mąkę rozprowadzoną uprzednio z wodą. Na talerzyku wymieszać zmielone orzechy z sezamem.

Kurczaka wyjmować po kawałku z zalewy, maczać w białku a następnie w orzechach. Ułożyć na tacce i wstawić do lodówki, najlepiej na 1 godzinę, ale można na dłużej. Rozgrzać olej (najlepiej w woku lub garnku na wysokość 2 - 3 cm) i na umiarkowanym ogniu smażyć kurczaka po około pół minuty z każdej strony, do czasu aż będzie lekko zrumieniony (uważać aby nie smażyć za długo i na zbyt dużym ogniu aby orzechy nie stały się gorzkie).

Podawać z pastą z bakłażana lub wybranym sosem skrapiając sokiem z limonki lub cytryny oraz posypując kolendrą.



Pasta z bakłażana:

Składniki, 2 porcje:

Możemy użyć wszystkich wymienionych składników lub niektóre pominąć. Ważny jest bakłażan i sezam (w postaci pasty tahini, którą można zrobić samemu lub kupić gotową).

• 1/2 dużego bakłażana, zgrillowanego jak w tym przepisie
• 2 łyżki pasty sezamowej tahini, gotowej lub własnej (zmiksowany sezam z oliwą jak w hummusie)
• 2 łyżki soku z limonki lub cytryny lub 1 łyżka białego wina lub wina ryżowego
• 1/2 ząbka czosnku startego na drobnej tarce
• po 1 łyżce śmietany 12%, majonezu, jogurtu naturalnego

Inne dodatki:
• 3 łyżki rodzynek, namoczonych w gorącej wodzie, odcedzonych
• płatki chili lub świeża chili do smaku
• 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• malutka szczypta zmielonego kminu rzymskiego


Zgrillowanego bakłażana doprawić solą i pieprzem, pokroić na kawałki (można w kostkę lub drobno posiekać) i włożyć do miski, dodać resztę składników (wszystkie lub przynajmniej część). Wymieszać i w razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation