Kuchnia

Kuchnia

Zupa z pieczonych pomidorów.

Przepis (na 2 porcje):
1,20kg pomidorów (u mnie zwykłe, malinowe, żółte i brązowe)
500ml wywaru warzywnego lub rosołu drobiowego
4-5 ząbków czosnku
garść listków bazylii
dowolne zioła świeże lub suszone (u mnie oregano i zioła prowansalskie)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki serka naturalnego (np. Bieluch)
2 garści makaronu jajecznego ( u mnie makaron z jaj przepiórczych z Chaty Wieśniaka)
odrobina czarnego sezamu do dekoracji
sól morska i pieprz mielony

Każdego pomidora kroimy w poprzek na pół. Rozkładamy na blaszce do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy odrobiną soli morskiej, świeżo mielonym pieprzem, posiekanym czosnkiem i ziołami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1 godzinę. Odstawiamy do wystygnięcia (ja robiłam zupę dopiero następnego dnia).
Zdejmujemy skórę z pomidorów, wrzucamy je do blendera i miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy bulion i wlewamy do niego zmiksowane pomidory, zagotowujemy.
Makaron gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, nakładamy do miseczek, zalewamy zupą. Nakładamy po łyżce serka, dekorujemy sezamem i bazylią, posypujemy pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation