Kuchnia

Serniki

Sernik Gianduia
Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)

Komentarze

Kasia 10 lat temu
wyglada pysznie
Sernik pyszny,tylko nie wiem dlaczego nie da się kroić,wyszedł mi lużny i trzeba go jeść łyżką.Co zrobiłam żle?,a robiłam jak w przepisie.
Pozdrawiam Ela

ć łyżką.Co żle zrobiłam.(robiłam według przepisu)
Ania Mostowik 10 lat temu
Ela, a jakiego sera użyłaś? W zależności od tego jakiego użyjemy sera, jaką będzie miał konsystencję, gęstość i zawartość tłuszczu, taki otrzymamy sernik. Im ser będzie bardziej zwarty i tłusty, tym sernik będzie miał bardziej gęstą, „twarogową” konsystencję i będzie lepszy, smaczniejszy. Sernik z rzadszego i chudszego sera będzie miał bardziej „piankową” konsystencję, lżejszą i deserową, będzie też potrzebował dłuższego czasu pieczenia. Ewentualnie do takiego chudego sera można np. dodać w proporcjach pół na pół sera mascarpone. Dobrze jest patrzeć na zawartość tłuszczu w serach, im więcej tym lepiej. 4% tłuszczu to zdecydowanie za mało na dobry sernik. Dlatego można dodać do nich np. ser mascarpone.

Ja ostatnio korzystam z Twarogu Śmietankowego President. Sery sprzedawane w supermarketach zawierają mniejszą lub większą ilość serwatki. Sernik będzie dużo lepszy jeżeli ser wyłożymy do sitka wyścielonego gazą i pozostawimy do odcieknięcia na 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Z doświadczenia wiem, że z 2 kg sera wycieka ok 20 dag płynu!!!
takiego sernika nie jadłam , ale wygląda super :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation