Kuchnia

dania główne

Przepis: Sałatka z grillowanym kurczakiem w karaibskiej marynacie - Przepisy - Polska Gotuje - przepisy kulinarne na smaczne dania



Grillowane piersi z kurczaka w marynacie
Grillowane piersi z kurczaka w marynacie
sałatka z grilowanym bakłażanem i ciecierzycą
Sałatka z grillowanym bakłażanem i ciecierzycą.
sałata z kurczakiem
Sałata lodowa z grillowanym kurczakiem i winogronami
Karczek grillowany II
Karczek grillowany
kurczak w miodowej marynacie
Kurczak w miodowej marynacie
kurczak wspaniały
Kurczak imbirowo-miodowy

Sałatka z grillowanym kurczakiem w karaibskiej marynacie

Do sałaty możemy dodać wszystkie ulubione dodatki, nie powinno zabraknąć wśród nich bakalii i owoców.
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Autor
bistromama bistromama moje przepisy (40)
Wyróżnienia
hit dnia
[Pin It]
Składniki
"KARAIBSKA" MARYNATA::
- ananas: 1 plaster
- dżem pomarańczowy: 2 łyżki
- imbir świeży starty: 2 łyżeczki
- miód: 1 łyżka
- sok i otarta skórka z limonki: 1 sztuka
- sos sojowy: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- piersi z kurczaka: 2 sztuki
SAłATKA::
- mix sałat: 1 opakowanie
- pomarańcz: 0.5 sztuki
- brzoskwinie z puszki: 2 sztuki
- rzodkiewka (można pominąć): 2 sztuki
- rodzynki: 2 łyżki
- orzechy laskowe: 2 łyżki
SOS VINAIGRETTE:
- musztarda Dijon: 1 łyżeczka
- sok z cytryny lub ocet winny: 1 łyżka
- miód: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- olej: 3 łyżki
- sól: 1 szczypta
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 40 min.
Przepis – sposób przygotowania

1
Sałatka z grillowanym kurczakiem - krok 1

Plaster ananasa miksujemy na gładką masę, dodajemy do niego resztę składników marynaty i wszystko razem łączymy za pomocą łyżki (lub miksując na niższych obrotach). Marynatą zalewamy piersi kurczaka, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na ok. dwie godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Po usmażeniu kroimy w ok. 1,5 cm paski.

2
Sałatka z grillowanym kurczakiem - krok 2

Na talerzu rozkładamy porwaną sałatę lodową lub mix sałat. Cząstki pomarańczy całkowicie pozbawiamy białych włókien, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Brzoskwinie i rzodkiewkę (dałam, bo miałam w lodówce, ale można pominąć) kroimy w kostkę lub w paski. Rozkładamy na sałacie. Posypujemy posiekanymi orzechami i rodzynkami. Na wszystkim rozkładamy pokrojonego w paski kurczaka (jeszcze ciepłego luz zimnego) i tuż przed podaniem skrapiamy sosem vinaigrette z dodatkiem miodu.

3

W słoiczku mieszamy musztardę z miodem, sokiem cytryny lub octem winnym. Pod koniec dodajemy olej i oliwę z oliwek, całość potrząsamy razem tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation