Kuchnia

Naleśniki,Tarta,Omlety itd...

Tarta Tatin z jabłkami

Składniki: na spód – półtorej szklanki mąki, szczypta soli, 2 żółtka, 75 g masła, 3 łyżki wody, 30 g cukru pudru, na nadzienie – 8 sporych jabłek (obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki), ćwierć kostki masła, 50 g cukru pudru

Wykonanie: mąkę przesiać z solą na stolnicę lub do dużej miski. Dodać masło, żółtka, wodę oraz cukier. Składniki utrzeć delikatnie i wymieszać z całością mąki, aż powstanie jednolita masa. Uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować nadzienie – cukier puder razem z masłem rozpuścić w żaroodpornym naczyniu. Gdy masa zrobi się lekko brązowa, dodać jabłka i wymieszać. Podgrzewać przez kilka minut aż jabłka zaczną się karmelizować. Przełożyć do formy na tartę (najlepiej żaroodpornej). Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i położyć na jabłkach, dopasować do formy. Piec przez około 40 minut w 200 stopniach. Następnie ostudzić przez pięć minut, do wierzchu przyłożyć duży talerz i przewrócić tartę. Podawać na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation