Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Blok czekoladowy z marcepanem i skórką pomarańczową / Block of chocolate with marzipan and orange peel
Kto nie lubi czekolady? Na pewno znajdą się takie osoby, ale jest ich niewiele. Mimo olbrzymiego wyboru czekolad słabej, dobrej i bardzo dobrej jakości, lubimy pewne kompozycje smaków i blok jest doskonałą propozycją, aby samemu skomponować swój ulubiony smakołyk czekoladowy z dodatkami, które uwielbiamy. Ten blok jest dedykowaney mojemu mężowi, który bardzo lubi marcepan, ja lubię kandyzowaną skórkę pomarańczową, a moja córka lubi maślane ciasteczka - każdy z rodziny znajdzie w tym deserze coś dla siebie.

Składniki:

150 gram marcepanu, pokrojonego w średnie plasterki
połowa opakowania skórki pomarańczowej
125 - 150 gram herbatników maślanych
3 gorzkie tabliczki czekolady
puszka mleka słodzonego, skondensowanego


Sposób przygotowania:

wlewam do garnka mleko słodzone, dodaję połamane tabliczki czekolady i ogrzewając na małym ogniu garnek, cały czas mieszam jego zawartość
herbatniki łamię na małe kawałki,
do otrzymanej masy czekoladowej dodaję pokrojony marcepan, skórkę pomarańczową, pokruszone herbaniki
foremkę otaczam folią spożywczą, na którą wylewam masę czekoladową, studzę - dzięki folii bardzo łatwo mogę naszą "czekoladę" wyjąć z foremki i położyć na talerz, na którym ma być ona podana.
ozdabiam tak, jak lubię np. złotymi perełkami lub kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.
najlepiej przygotować blok dzień wcześniej, przed podaniem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation