Kuchnia

Chleby, chlebki, bułeczki...

Bułki z cebulką
Zimno się zrobiło i przyjemnie jest włączyć piekarnik a do niego włożyć przepyszne, cebulowe bułeczki. Aromatyczne i mięciutkie z chrupiącą skórką będą idealne na pierwszą kanapkę w nowym roku szkolnym.



Źródło

Składniki:

pół szklanki letniego mleka
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki miękkiego masła
1,5 szklanki letniej wody
24 g świeżych drożdży
3 średnie pokrojone w kostkę i podsmażone cebule
5,5 szklanki mąki pszennej

Z drożdży zrobić rozczyn. Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Do mąki dodać rozczyn, płyny oraz cebulę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto, podzielić na 20 części. Uformować bułeczki, położyć na blaszce, przykryć i ponownie odstawić na 30 min. Gdy są już wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation