Kuchnia

Food

Zdrowy, sycący obiad z najmniej kalorycznymi wegetariańskimi kotlecikami! 15 kcal/szt!!

Składniki na 5 sztuk (1szt/15 kcal):
1 białko
soczewica puszka (240g bez zalewy)
otręby pszenne prażone 10g
czosnek (u mnie tym razem w kostce knorr, odrobina papryki słodkiej w proszku, sól ziołowa (pasuje również cebulka)
1. Białko ubijamy, nie musi być sztywna piana
2. Soczewicę opłukujemy z zalewy, odcedzamy, wsypujemy do miksera lub do miski i zgniatamy/miksujemy na dość jednolitą masę
3. Do białka dodajemy soczewicę, otręby i przyprawy, mieszamy dokładnie składniki.
4. W rękach formujemy z masy małe kotleciki, u mnie 5 sztuk i pieczemy na grillu lub patelni bez tłuszczu (nieduży ogień, żeby doszły w środku i się nie przypaliły, ale łatwo je przypalić nie jest, można dać im spokojnie poleżeć). Gotowe są wtedy, kiedy z zewnątrz są już dość suche i miejscami trochę pękają. W środku się nie wysuszają.
Do kotlecików zrobiłam sobie na grillu, bez przypraw 120g pieczarek, oraz sos (przecier pomidorowy 110g+bazylia+oregano+odrobina oliwy z oliwek).
Do tego 200g ugotowanej fasolki szparagowej delikatnie posolonej

Porcja 3 kotleciki + moje dodatki = 143kcal. To się nazywa dietetyczny obiad! A najadłam się tak, że dwa pozostałe kotleciki muszą poczekać na swoją kolej później, zjem je bez niczego, są pyszne :)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation