Kuchnia

Kulinaria

domowy ser mascarpone

składniki:

500ml śmietany 30-36%, pasteryzowanej (z uht też się uda)
1-2 łyżeczki soku cytrynowego

Śmietanę wlewamy go garnka. podgrzewamy na średnim ogniu. mieszamy drewnianą łyżką by się nie przypaliło oraz by nie powstał kożuch. gdy osiągnie 85-90st.c dodajemy sok cytrynowy. podgrzewamy jeszcze ok. 5-10 minut aż pojawią się malutkie grudki sera. garnek zestawiamy z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na min. 20 minut - w tym czasie wytrąci się więcej grudek i masa wyraźnie zgęstnieje. w tym czasie miskę nakrywamy pasującym do niej sitkiem, nakrywamy kilkoma warstwami ligniny albo cienką ściereczką kuchenną. masę serową przelewamy na przygotowane sitko z ligniną/ściereczką. ostudzone nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc albo do 24h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation