Kuchnia

zupy

Krem szpinakowy - składniki:

- 1, 5 kostki bulionu warzywnego (ja użyłam kostki bulionowej na włoszczyźnie)

- opakowanie mrożonego, mielonego szpinaku (500 g)

- 200 g śmietany do zup (18%)

- średnia cebula

- ząbek czosnku

- masło

- pieprz.

Krem szpinakowy - sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę utrzyj. Na patelni roztop masło, podgrzej czosnek, cebulę, dodaj szpinak (nie musisz go wcześniej rozmrażać), możesz dolać odrobinę wody z czajnika. Przykryj patelnię i duś szpinak, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż będzie miękki. W tym samym czasie ugotuj bulion (ok. 400 ml). Szpinak przypraw pieprzem dla smaku i wlej do niego śmietanę, dokładnie wymieszaj, po czym dodaj masę szpinakową do garnka z bulionem. Znów wymieszaj i doprowadź do zagotowania.

Ten krem szpinakowy możesz podać nie tylko z grzankami, ale także z jajkiem na twardo, ziemniakami albo serem (żółtym, pleśniowym). Jest prosty, tani i wyśmienity!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation