Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Aromatyczne, wilgotne ciasto, z pyszną kruszonką, powstałe, by zagospodarować zbyt dojrzałe, nakrapiane banany.



Źródło: ciasto z bananami i kruszonką



Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki sody

- 4 rozgniecione, mocno dojrzałe banany

- 3 łyżki mleka

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 łyżeczki białego octu winnego

- 120 g miękkiego masła

- 1 szklanka cukru

- 1 jajko



Składniki na kruszonkę:

- 6 łyżek cukru trzcinowego Muscovado

- 6 łyżek mąki

- 40 g masła

- 1/4 łyżeczki cynamonu



Wszystkie składniki kruszonki wsypać do miski i wraz z masłem utrzeć w palcach.

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić.

W osobnej misce, rozgnieść banany, dodać mleko, ocet i wymieszać.

W większej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysto, dodać jajko, zmiksować. Następnie dodać miksturę bananową, zmiksować, zmniejszyć obroty i dalej miksować, dodając suche składniki.

Ciasto wylać do blaszki ( 20x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, posypać po wierzchu kruszonką. Piec około 45 minut w 175 st. C, do tzw. suchego patyczka.



Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation