Kuchnia

Ciasta

Cycki Murzynki :))


Składniki na spód:

150 g mąki pszennej

100 g drobnego cukru

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, na końcu dodać cukier i żółtka do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć masę do formy o wymiarach 20x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 stopniach przez 30 minut do "suchego patyczka". Wyjąć z pieca i ostudzić.



Ciasto kokosowo-makowe:

210 g cukru

3/4 szklanki maku (suchego)

100 g wiórków kokosowych

6 białek



Białka ubić na sztywną pianę, na końcu dodać cukier. Potem delikatnie wmieszać łyżką kokos i mak. Piec w takiej samej formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut w temperaturze 170 stopni.



Masa budyniowa:

370 ml mleka

250 g masła w temperaturze pokojowej

6 żółtek

1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

6 łyżek cukru

3 łyżki mąki pszennej



Odmierzyć 120 ml mleka i wymieszać z żółtkami, budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka zagotować, dodać do niego mieszankę z żółtek i zagotować ciągle mieszając. Po ostudzeniu zmiksować z masłem na gładką masę.



Dodatkowo:

polewa czekoladowa: 2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany, kremówki (użyłam gotowej polewy mlecznej)

300 g dżemu mandarynkowego lub pomarańczowego

120 g okrągłych biszkoptów

125 ml białego, półsłodkiego wina (użyłam wódki)

garstka rodzynek do dekoracji



Ostudzony spód ciasta posmarować dżemem, następnie położyć na nie ciasto kokosowo-makowe. Posmarować masą budyniową i ułożyć na niej równo nasączone alkoholem biszkopty. Na każdy biszkopt położyć na środku rodzynkę i udekorować polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation