Kuchnia

Ciasta

KARPATKA

Ciasto jest idealnie chrupiące, a kremu jest dużo, więc całość rozpływa się w ustach. Zawsze pierwsza znika na wszelkich imprezach.

Ciasto:
1 szklanka wody
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 średniej wielkości jajka (mniejszych 5)

Wodę zagotować z margaryną i szczyptą soli, dodać mąkę i energicznie mieszać, żeby się nie przypaliło. Jak składniki się połączą, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto rozetrzeć mikserem, dodając po jednym jajku. Ucierać 5 minut.
Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniuteńko na blaszkach wysmarowanych dosyć mocno margaryną.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 35-40 minut. Pozostawić w wyłączonym piecyku przez około 10 minut, żeby troszkę wyschło.

Krem:
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki krupczatki
1 niepełna szklanka cukru (3/4 szklanki)
cukier waniliowy
masło

Mąkę, cukier waniliowy rozmieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować dodając cukier. Do gotującego mleka wlać mąkę z mlekiem, chwilę pogotować energicznie mieszając. Ostudzić
Masło ukręcić mikserem na puch, dodawać po łyżce masy. Ucierać przez chwilę.

Na jeden placek nałożyć masę, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem. Odstawić w zimne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation