Kuchnia

głównie słodkości

kruche ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe


150 g masła

100 g cukru

szczypta sol
i
2 żółtka
otarta skórka z 1 pomarańczy

50 g gorzkiej czekolady

25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

250 g mąki


polewa czekoladowa lub lukier do dekoracji




masło utrzeć w misie, dodać cukier, sól i żółtka, i ucierać do białości. następnie dodać otartą skórkę, drobno posiekaną czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 10 minut (lub dłużej).
 piekarnik nagrzać do 180°.


ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm (na lekko posypanym mąką blacie) i wycinać nasze ulubione kształty foremkami. ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem i piec je ok. 11 minut. wystudzić na kratce.
gdy ciasteczka są już całkiem zimne, możemy je dodatkowo udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation